Brabus 930

Brabus 930 front
Maak kennis met de nieuwste creatie van Brabus: de Brabus 930! De Duitse tuner noemt het zelf iets unieks en buitengewoons dat niet te beschrijven is: volkommen.

Brabus is een tuner gespecialiseerd in Mercedes. Meestal maken ze op verzoek van klanten kleine aanpassingen aan hun auto's, maar zo nu en dan komt Brabus met een eigen model. Weliswaar gebaseerd op een bestaand model, maar eigenlijk niet meer te herkennen door de vele aanpassingen die gedaan zijn. De Brabus 930 is er daar een van, gebaseerd op de Mercedes-AMG S63 E-Performance.
Mercedes AMG S63 E Performance
Een gewone Mercedes-AMG S63 E-Performance

Exterieur

Brabus gaat verder dan alleen wat oppervlakkige aanpassingen; ze transformeren de auto van top tot teen. Wat hier als eerste opvalt zijn de carbon onderdelen op de bumper. Die zorgen niet alleen voor een lichtere en stoerder uitziende auto, maar zijn ook een beetje aangepast voor verbeterde aerodynamica. Zo zorgt de vergrote front splitter voor minder opwaartse kracht, wat goed is voor de stabiliteit op hoge snelheden. Daarnaast zorgt de nieuwe grille voor meer motorkoeling en de luchtinlaten daar rechts en links onder helpen bij een nog doelgerichtere luchtstroom naar de radiatoren en voorremmen. Aan de achterkant is er een carbon achterspoiler toegevoegd en de diffuser is nu ook van carbon. Het zijn allemaal kleine aanpassingen, maar samen zorgen ze toch voor een groot effect.
Brabus 930 back

Om het typische Brabus uiterlijk af te zijn er speciale 22" velgen ontwikkeld, de Monoblock ZM "Platinum Edition". Hieronder te zien:
Brabus 22 Monoblock ZM Platinum Edition
Brabus 22" Monoblock ZM "Platinum Edition" velg

Interieur

Alleen de allerbeste upgrades worden door Brabus een "Masterpiece" genoemd, zo ook het interieur van de 930. Het leren interieur is volledig zelf aan te passen, de kleur, de stitching, de piping, het patroon etc. Daarnaast krijg je er een carbon dashboard bij. Verder valt de verlichting op, die kan je zelf in elke kleur aanzetten en onder de deur (dorpel) is daarop aansluitend het Brabus logo te zien in regenboog kleuren. Alles om een unieke en sportieve look te creëren, of in Brabus bewoordingen: de 1-Second-Wow. 
Brabus 930 Masterpiece interieur
Brabus "Masterpiece" interieur

Motor en chassis

Brabus 930 motor PowerXtra B40E 930
Natuurlijk is de motor ook onder handen genomen. Die produceert nu 130 pk meer, uitkomend op 930 pk, vandaar de modelnaam. Van het geluid daarvan kan je nu ook nog eens extra goed genieten dankzij de Brabus titanium sport uitlaat. Om er ook optimaal gebruik van te maken is de ophanging verbeterd met de Brabus SportXtra suspension: verstelbaar in hoogte afhankelijk van de gekozen rij-modus. Uit deze technieken en materialen blijkt dat Brabus echt geprobeerd heeft er een supercar van te maken, wat zeker terug te zien is aan de specificaties:
  • 0-100 km/h: 3.2 seconden
  • Topsnelheid: 290 km/h (gelimiteerd)
  • Koppel: 1510 Nm

Prijs

Het zal je niet verbazen dat er aan al deze aanpassingen een behoorlijk prijskaartje hangt: €479.888! In
Brabus 930 titanium exhaust
8 maanden wordt hij dan voor je in elkaar gezet. Om een idee te krijgen hoe deze prijs tot stand is gekomen staat hieronder een lijst met de prijs van enkele upgrades, wanneer je die los bij Brabus koopt:
  • Carbon spoiler: €3.012
  • Carbon diffuser: €13.189
  • Monoblock ZM "Platinum Edition" velgen: €12.826
  • Leren deur panelen: €8.457
  • Motor upgrade (PowerXtra B40E-930): €30.129

Image credits - AMG S63: Vincent Aubé en de rest: Brabus